AKTO Štip

POP UP AKTO – ШТИП
Куратори на фестивалот: Филип Јовановски, Ивана Васева
Кокураторка: Биљана Тануровска – Ќулавковски
Битола – Скопје – Штип – Тетово
www.akto-fru.com

21.10.2016 (ПЕТОК)

12:00 / КУЦ Текстил (адреса: Градски стадион, спроти паркот 8 ноември, кај Камен мост (До Заки кафаната)и ирски паб Даблин (адреса: Маршал Тито бб)

Почеток на процес на сликање на панели во рамки на изложбата „Колективна одлука – Уметноста и работата“

Учесници:
– студенти од Ликовната академија при УГД Штип во соработка со професорката Јана Јакимовска

19:00–20:30 / КУЦ Текстил
Работилница за човекви права со Уранија Пировска, дипломирана правничка и извршна директорка од Хелсиншки комитет за човекови права на РМ

21:00 / Народен театар Штип
Претстава „Будење на пролетта“
Режија / Софија Ристевска
Драматург / Билјана Крајчевска
Играат / Здравко Стојмиров / Стефанија Милевска / Софија Ристевска
Кореограф / Кире Миладиноски
Избор на музика и дизајн на звук / Златко Кузевски
Стилист на фотосесија / Андреј Ѓоргиевски
Шминка / Ксенија Вангеловска
Фризури / Андријана Петровска – LTD Салон
Фотограф / Петар Тасевски
Дизајн на фотографии / Владимир Видановски
Дизајн на рекламен материјал / Даниела Димитровска
По текстови од Франк Ведекинд / документарни материјали
Продукција: Интимен театар, Битола

22:00-00:00
ДЈ Сет

22.10.2016 (САБОТА)

10:00 – 12:00/ КУЦ Текстил
Работилница за деца во соработка со Христијан Томаноски од ИНКА/ Дримон Фестивал од Струга и Кристина Ампрева од организацијата „Гласно“ од Штип
Материјалите од работилницата се донација на од Фондацијата за образовни и културни иницијативи Чекор по Чекор – Македонија

10-19:00/ КУЦ Текстил
– Саем на книги
– ракотворби од текстилни и кожарски работници

11:00 – 12:30/ АКТО – МУЗИКА ЗА ГРАДОТ
Акто – музички камион со диџеј-сетови

12:00 / парк „8ми Ноември“
Настан „Паркот не го даваме“
Промоција на весникот „Активни заедници“ на Плоштад Слобода од Скопје

13:00–15:00 / КУЦ Текстил
Јавна дискусија: УМЕТНОСТ ЗА ПРОМЕНИ Одговорноста на уметникот во време на
политичка и опщтествена криза

Соговорнички парови:

Ноа Трајстер – Филип Јовановски (разговор)
Бранимир Јовановиќ – Марија Башевска
Сања Арсовска – TBD
Оливер Мусовиќ – Ивана Васева

18:00-19:30/ КУЦ Текстил
Работилница со Милан Живковиќ

20:00 – 21:30/ КУЦ Текстил
Изложба „Колективна одлука – Уметноста и работата“

Изложбата, покрај двата сликарски панела, вклучува серија на уметници кои се занимаваат со темата на работа, работни услови и немање права или со откривање на самите контексти во кои се наоѓа работната сила во земјава.
Таа, отворајќи теми кои говорат за поширокиот контекст, зборува и за желбата за подобрување на условите на уметничката продукција како и статусот на самиот уметник во земјава.

Учесници – автори:

– избор на текстови од порталот/ проект ДеМатеријализација на уметноста (Србија)

– Радио емисија во рамки на проектот „Именувајќи го тоа војна“ во реализација на Центар за културна деконтаминација и „Учителот незнајко и неговите комитети“ од Белград во периодот од 2012 до 2014 год.

– Зорица Зафировска (Македонија) – цртеж од циклусот „Позади црвената лента“

– Документација – архива од проектот КУЦ Текстил во авторство на Филип Јовановски во соработка со организацијата ГЛАСНО (Кристина Ампева, Горан Трајков, Денис Ампев, Елена Трајков-Арсева, Лазе Арсов), Кристина Костова, Кристијан Панев, Владимир Лукаш).
Кураторка на проектот: Билјана Тануровска – Ќулавковски
Стручна соработничка: Ивана Васева

– Нада Прља (Македонија) – проект Should I Stay or Should I Go

– Симона Манчева (Македонија) – инсталација „Сексуална работа: СПИНТРИИ“

– Оливер Мусовиќ (Македонија) – инсталација Rebreathing, 2014

22:00-01:00 / Радио кафе Канал 77
THE GOVЕRNMENT, Битола
ПОКЛОН, Скопје и Штип
Сашко Костов, Велес
Pink Floyd, Кочани

——————————————–
——————————————–
——————————————–

Партнери на POP UP AKTO:
Организација ГЛАСНО, Канал 77, Плоштад Слобода, Локомотива

POP UP АКТО / ТИМ:

Филип Јовановски / уметнички директор и куратор
Ивана Васева / програмска директорка и кураторка
Биљана Тануровска-Ќулавковски / ко- кураторка
Анастасија Петревска / координаторка на програма
Маја Васева / координаторка на каталог
Горан Трајков / продукција
Кристина Ампева/ продукција
Денис Апмев/ продукција
КОМА / графички дизајн
Кети Талевска /фотографка
Владимир Поповски/ фотограф и видео продукција
Кристина Костова/ односи со јавност
Ана Василева / преведувачка
Бобан Карапејовски / лектор
Виолета Качакова / финансиска менаџерка

———–

Проектот ПОП АП АКТО е поддржан од УСАИД.