ИЗБРАНИ ЧЕТВОРИЦАТА ФИНАЛИСТИ ЗА XVI НАГРАДА ДЕНЕС 2022/ FOUR FINALISTS FOR XVI DENES AWARD 2022 SELECTED

ИЗБРАНИ ЧЕТВОРИЦАТА ФИНАЛИСТИ ЗА XVI НАГРАДА ДЕНЕС 2022/ FOUR FINALISTS FOR XVI DENES AWARD 2022 SELECTED

 /For English scroll below/

 

ИЗБРАНИ ЧЕТВОРИЦАТА ФИНАЛИСТИ ЗА

XVI НАГРАДА ДЕНЕС 2022

ЗА МЛАД/А ВИЗУЕЛ(Е)/НА УМЕТНИ(К)/ЧКА ДО 35 ГОДИНИ

 

Организацијата Факултет за работи што не се учат – ФРУ, Скопје во соработка со Центар за современи уметности – Скопје, Мрежата „Награди за млади визуелни уметници“ (YVAA), резиденциската програма Residency Unlimited (RU), Њујорк и фондацијата Trust for Mutual Understanding, Њујорк, по шеснаесетти пат го организираше процесот за доделување на наградата ДЕНЕС 2022 за млад/а визуел(е)н/а уметни(к)чка во Северна Македонија до 35 години.

Наградата ДЕНЕС се доделува на исклучителна и истакната тековна уметничка практика која подразбира критичко и естетско размислување и дејствување, како единствена награда за млад/а визуел(е)н/а уметни(к)чка во земјава од овој вид. Оваа значајна и независна награда подразбира двомесечна програма за престој на уметници во Њујорк во Residency Unlimited (RU) во 2022 година но и овозможува уникатно искуство на уметниците да бидат дел од специјално наменет едукативен процес во визуелната уметност, да имаат средби и презентации со интернационална жири комисија и да продуцираат дело, во рамки на изложба како финалисти на наградата.

Отворениот повик траеше од 17 март до 30 април, 2022 година и се пријавија дваесетина кандидати.

Жири комисијата во состав: Лилиа Куделиа (Киев/ Далас), кураторка, историчарка на уметност и соработничка на Residency Unlimited (RU) во Њујорк,  Нора Халими (Тетово), уметничка и професорка на Факултетот за уметности на Универзитетот во Тетово, и Елена Чемерска (Скопје/ Берлин), уметничка и добитничка на наградата ДЕНЕС во 2021 година, одбра четири финалисти кои понатаму ќе се натпреваруваат за наградата.

Во изборот на 4 финалисти влегоа:

– Дарко Алексовски

– Ивана Мирчевска

– Кристина Пулејкова

– Зоран Шекеров

Исто така, жирито посебно ги пофали уметничките Ана Јовановска, Ана Лазаревска и Марија Трпеска и дополнително ги окуражи да продолжат со својата работа.

По овој процес на одбирањето на финалистите, следува подготовка на групна изложба со нивни дела која ќе се отвори на 23  јуни 2022 год. во Национална галерија на Република Северна Македонија – Мала станица во Скопје а жирито, кое ќе се дополни со два члена од интернационалната уметничка сцена, ќе го/ја избере и добитникот/добитничката на наградата која подразбира двомесечен престој во Њујорк во Residency Unlimited (RU).

КРАТКО ОБЈАСНУВАЊЕ ОД ЖИРИТО ЗА СЕЛЕКЦИЈАТА

Делата на финалистите покажуваат разновидни уметнички продукции во рамките на современата македонска визуелна уметничка сцена. Уметниците кои влегоа во потесниот круг беа избрани врз основа на покажаниот потенцијал во нивните индивидуални практики, уникатниот естетски пристап и јасната перспектива во процесот на создавање уметност.

Уметничката практика на Дарко Алексовски се движи на пресекот помеѓу текстот и сликата. Тој го прифаќа цртежот како аналитичка алатка способна да канализира сеќавања, имагинации и реалност. Неговата работа ја прави видлива тенденцијата да ги замагли границите помеѓу личното искуство и колективната меморија, помеѓу сеќавањето, имагинацијата и чувството на припадност. Преку употребата на различни методи и често вклучувајќи соработки и учество на публиката, овде и сега стануваат споени со сеќавањата и имагинацијата на уметникот на нежен и разигран начин.

Ивана Мирчевска истражува различни дисциплини и медиуми, како што се аудиовизуелни есеи, уметнички книги и хибридни инсталации. Создавајќи елаборативни, спекулативни и документарно-фиктивни амалгами кои ја доведуваат во прашање нормативната перцепција, ориентација и репрезентација, под влијание на технологиите на видот нејзината работа функционира како моќно афективно посредување помеѓу телата и просторите на припадност. Делото на Мирчевска открива нови сензибилности развиени во општеството како резултат на постојаното унапредување на технологиите на видот. Нејзините вешто произведени уметнички продукции и систематското истражување на материјалноста на екранот ни овозможуваат да ја разбереме природата на тие процеси на повторно поврзување, и ни помагаат дополнително да ги рекалибрираме нашите мозоци во согласност со новите услови во кои функционираме.

Кристина Пулејкова создава (с)мисловно предизвикувачки дела, кои се фокусираат на односот помеѓу човекот и животната средина, од позиција на употребата на технологијата и науката. Нејзината практика ја премостува уметноста со природните науки, кореографијата, музиката, компјутерските науки, и произлегува од нејзината остроумна соработка со практичарите во тие области. Работејќи помеѓу подвижни слики, перформанси, инсталација и имерсивните технологии, нејзината работа се осврнува на горливите еколошки прашања на денешницата преку вешто користење на субјективниот наративен формат кој ја овозможува перспективата на протагонистот и различен начин на гледање, со идеја да ја постави публиката во центарот на сцената. Нејзиното најново дело кое го истражува фитоминирањето (екстракција на тешки метали од растенија) и нејзиниот перформативен проект кој ги следи скршените миграциски патишта на загрозените европски јагули, меѓу другото, го илустрира напредното разбирање на Пулејкова за различните визуелни алатки кои таа ефикасно ги применува во нејзините. уметнички стратегии.

Зоран Шекеров ги проширува границите на фотографијата со истражување и документирање на човековата состојба во даден општествено-политички контекст и ги испитува прашањата за идентитетот, патриотизмот и носталгијата, настрана од визуелните, физичките својства на фотографијата. Неговите проекти се развиваат преку интервјуа, историски истражувања и прецизна фотографска документација на заедниците и поединците. Неговото карактеристично фотографско дело открива внимателно и рефлексивно набљудување на чувството за идентитет и припадност на субјектите во специфичен општествено-политички контекст.

БИОГРАФИИ НА ФИНАЛИСТИТЕ

Дарко Алексовски (1989) е визуелен уметник чија практика се формира на пресекот помеѓу слики и текст. Неговите досегашни проекти вклучуваат интерес за различни визуелни јазици и долгорочни истражувачки процеси, како и интерес за релациите кои се формираат помеѓу личните и колективните сеќавања. Алексовски завршил додипломски и постдипломски студии на Факултетот за ликовни уметности во Скопје. Како уметник гостувал на неколку резиденциски програми низ Европа. Од позначајните учества на групни меѓународни изложби се издвојуваат Traces and Memories, Галерија Кунихан во Бранзвик (Мелбурн, 2021), What would happen if? The choice to build an alternative future, Музеј Санта Јоана (Авеиро, 2020), Paying Attention, Академие Грац (Грац, 2019), The Tokyo Art Book Fair 2017, Магацин Террада (Токио, 2017), Streetlight, Revisited, Галерија Роман Сузан (Чикаго, 2019), и 55. Oktobarski Salon – Disappearing Things, Музеј на град Белград (Белград, 2014). Алексовски моментално живее и работи во Велес, Северна Македонија.

Ивана Мирчевска (1992) е визуелна уметница и истражувачка со седиште во Скопје, која работи преку слики во движење, текст и инсталација. Нејзиното истражување произлегува од спојот помеѓу технологиите на визуелизација и просторната конфигурација на погледот и телото. Ивана има дипломирано на Факултетот за ликовни уметности во Скопје на отсек сликарство и магистрирано на Академијата за ликовни уметности Брера во Милано, Италија.

Нејзините неодамнешни дела и ангажмани вклучуваат: уметничка книга “At an angle of 45 degrees” издадена во соработка со „Приватен принт“, „Медиум Пукнатина: Алтернативен сет на потпори за искачување“ во Галерија Ко-Ра (2021), “Notes from surfacing: At an angle of 45 degrees” Студио Приватен Принт (2021), како и колаборативните проекти: „Иконографија на ритуалот: Пливање во лепливото езеро“ во Галерија МКЦ (2021) и „Ничии прагови конкретно“ Галерија МКЦ (2020).

Нејзините дела се изложувани и прикажувани во контекстот на Supernova Regeneration Festival, Денвер, САД (2021), Dislocations, Scottish Graduate School for the Arts and Humanities (2021), Биенале на млади, Белград, Србија (2021); Fuori Visioni Festival 6| Tra muro e confine-Atto I e II, Пијаченца, Италија (2020-2021); Биенале на млади уметници, МСУ, Скопје (2021).

Кристина Пулејкова (1988) е уметница, стационирана помеѓу Скопје и Лондон, чија интердисциплинарна практика е заснована на науката и технологијата. Делото на Кристина го истражува начинот како употребата на технологијата може да доведе до поголеми облици на одржливост во односите човек-природа. Работејќи низ движечката слика, звукот и инсталацијата, таа има цел да изгради субјективни наративи, засновани врз научни податоци и начела. Кристина има магистрирано сликарство и анимација на Универзитетот за применета уметност, Виена, Австрија, и има магитратура на уметност и наука од Сентрал Сеинт Мартинс, Лондон. Добитничка е на инаугуративната награда Фламин Фелоушип на Филм Лондон (2017). Делата на Кристина се изложени/емитувани, меѓу другите, и во Националната галерија Скопје, Музејот на современа уметност, Скопје, Северна Македонија; Научен музеј, Лондон, Обединето Кралство; МАН Музеј, Сардинија, Италија; The V&A, Лондон, Обединето Кралство; МАК, Виена, Австрија; Проект Спејс Кунсталле, Виена, Австрија; Хет Гласпавилјоен, Ајнховен, Холандија; Арт КОП21, Париз, Франција; Галерија Уајтцчапел (Whitechapel Gallery), Лондон, Обединето Кралство; Фестивал Арт Ликс, Лондон, Обединето Кралство; Луишам арт хаус, Лондон, Обединето Кралство; Кралски колеџ за уметност, Лондон, Обединето Кралство.

Зоран Шекеров (1992) е документарен фотограф со седиште во Скопје, С. Македонија. Дипломирал на катедрата за фотографија на Интернационалниот универзитет Еуропа Прима во Скопје. Неговата практика вклучува долгорочни креативни истражувачки проекти во полето на фотографијата кои се соочуваат со човечката состојба во даден социо-политички контекст и ги испитуваат прашањата за идентитетот, патриотизмот и носталгијата. Неговиот документаристички стил ги спојува врските помеѓу формата (вклучувајќи го телото и просторот) и чувствата, сеќавањата и верувањата. Тој придава големо значење на односот што го гради со фотографираните субјекти, како што може да се прочита во приказните раскажани од неговите фотографии на карактеристичен, интроспективен и интуитивен начин. Во соработка со издавачот на уметнички книги од Скопје, „Приватен принт“, Шекеров ја објави „FOLDED“ (2021 година), фото-книга фокусирана на телата на пеливанските борачи и нивните ритуали. Шекеров соработува со еминентни фотографи во неговата родна земја и регионот, а има изложувано на индивидуални и групни изложби во С. Македонија и на меѓународно ниво.

Краток историјат на наградата ДЕНЕС

Во 1990 година Венди В. Луерс, основачка и директорка на Фондацијата за граѓанско општество, заедно со прецедателот Вацлав Хавел и група на уметници дисиденти најпрво ја основале наградата „Јиндрих Чалупецки“ во Чехословачка за да оддаде признание на уметничката изврсност на младите визуелни уметници, под 35 години, и за да им овозможи искуство на резиденцијален престој во САД.

Основачи на наградата во Македонија се Центарот за современи уметности – Скопје во соработка со Фондацијата за отворено општество во Њујорк, почнувајќи од 2002/2003 год. Од 2015 год. водството на организација и имплементација на наградата го превзема организацијата „Факултет за работи што не се учат – ФРУ“. Првичното жири на наградата одлучи да ѝ го даде името по истакнатата уметничка група ДЕНЕС, која постоела во Македонија во периодот од 1953 – 1955 година.

Од 2015 год,  наградата се доделува секоја втора година на млад/а визуел(е)н/а уметни(к)чка до 35 години. Дополнително, меѓу-годината ФРУ ја организира дискурзивно – едукативната програма „Совршениот уметник“, курирана од Ивана Васева, составена од серија на настани со цел да се зајакне и поттикне знаењето на младите визуелни уметници во земјава.

Програмата или мрежата на награди за млади визуелни уметници (YVAA – https://www.yvaawards.org/ ) во текот на неколку години беше востановена како интернационална мрежа на слични награди со поддршка од американската фондација Trust from Mutual Understanding. Денес 12 европски земји се дел од оваа мрежа како: Чешка, Словачка, Хрватска, Косово, Србија, Северна Македонија, Босна и Херцеговина, Словенија, Албанија, Бугарија, Унгарија, Црна Гора. Во 2015 година организацијата Residency Unlimited (RU) беше ангажирана како организатор на програмата и како домаќин на резиденцијалната програма во Њујорк.

 

Повеќе инфомации за критериумите за аплицирање: http://akto-fru.org/en/Критериуми-за-аплицирање_application-criteria/

Повеќе инфомации за процесот на избирање: http://akto-fru.org/en/Процес-на-избирање_selection-procedure/

За сите прашања можете да се обратите кај: Ивана Васева, кураторка и орагнизаторка на наградата ivana.vaseva@gmail.com или да ја консултирате веб страната: www.akto–fru.org


 

FOUR FINALISTS FOR

XVI DENES AWARD 2022 FOR YOUNG VISUAL ARTISTS UP TO 35 YEARS OF AGE

SELECTED

 

The organization Faculty of things that can’t be learned – FRU in collaboration with the Center for Contemporary Arts – Skopje; the network YVAA – Young Visual Artists Awards, the residency program Residency Unlimited (RU), New York and the foundation Trust for Mutual Understanding, New York, has organized the process for DENES Award for young visual artists up to 35 years of age in North Macedonia for the 16th time.

The DENES award is given for exceptional and distinguished current artistic practice which implies critical and aesthetic thinking and acting, as a unique award for a young visual artist of this kind in the country. This significant and independent award, envisages a two-month residency program for artists in New York at Residency Unlimited in 2022, but also provides a unique experience for artists to be part of a specially designed educational process in visual arts, have meetings and presentations with an international jury and produce a work, as part of an exhibition of finalists for the award.

The open call lasted from March, 17 till April, 30 2022 and 22 artists applied.

The jury consisted of Lilia Kudelia, curator and art historian and guest curator at RU, NY, Nora Halimi, artist and lecturer at the Faculty of Arts at the University of Tetovo and Elena Chemerska, artist and winner of the DENES award in 2021, has selected four finalists that will compete for the award.

The four finalists are:

– Darko Aleksovski

– Ivana Mirchevska

– Kristina Pulejkova

– Zoran Shekerov

The jury gave special mentions to Ana Jovanovska, Ana Lazarevska and to Marija Trpeska as an additional encouragement to continue their work.

After the process of 4 finalists’ selection a preparation of group exhibition follows which will open on June, 23 2022  in the National Gallery of the Republic of North Macedonia – Mala stanica in Skopje and the jury that will be enriched with two other members of the international art context will select the winner of DENES award 2022 which will have a residency in Residency Unlimited (RU), NY for two months.

SHORT JURY EXLINATION ABOUT THE SELECTION

The finalists’ work demonstrates a diversity of artistic productions in the contemporary Macedonian visual art scene.The shortlisted artists were selected based on the demonstrated potential of their individual practices, unique aesthetic approach, and distinct perspective in their art making process.

Darko Aleksovski’s artistic practice extends to the intersection between text and image. He embraces drawing as an analytical tool capable of channeling memories, imaginations and reality. His work makes visible his tendency to blur the boundaries between personal experience and collective memory, between remembrance, imagination, and the sense of belonging. Through the use of various methods and often including collaborations and audience participation, the here and now become infused with the artists’ memories and imagination in a tender and playful manner.

Ivana Mirchevska explores a variety of disciplines and mediums, such as audiovisual essays, artists’ books and hybrid installations. Creating elaborate speculative and documentary-fictional amalgams that question normative perception, orientation and representation influenced by technologies of vision, her work functions as a potently affective mediation between bodies and spaces of belonging. Mirchevska’s work unearths new sensibilities developed in the society as a result of relentless advancement of vision technologies. Her skillfully produced artistic productions and systematic research of the materiality of the screen allow us to understand the nature of those rewiring processes and help us further recalibrate our brains in line with the new conditions we function in.

Kristina Pulejkova creates thought and sense provoking works that focus on the relationship between human and environment informed by the use of technology and science. Her practice bridges art with natural sciences, choreography, music, computing and stems from her ingenious collaborations with practitioners in those fields. Working between moving images, performance, installation and immersive technologies, her work addresses the burning environmental issues of today through a skilful use of the subjective narrative format which allows for the protagonist’s perspective and a different way of seeing to place the audience at the centre of the scene.Her most recent work that explores phytomining (the extraction of heavy metals from plants) and her performative project that traces broken migration routes of endangered European eels, among others, exemplify Pulejkova’s advanced understanding of various visual tools that she effectively applies in her artistic strategies.

Zoran Shekerov expands the boundaries of photography by exploring and documenting the human condition in a given social-political context and examines issues of identity, patriotism and nostalgia, aside from the visual, physical properties of the photography. His projects evolve through interviews, historic research and meticulous photographic documentation of the communities and individuals. His distinctive photographic work reveals a careful and reflexive observation into the subjects’ sense of identity and belonging in a specific socio-political context.

FINALISTS’ BIOS:

Darko Aleksovski (1989) is a visual artist whose practice is formed on the intersection between images and writings. His projects include interest for different visual languages and ongoing research processes, as well as an interest in the relations between personal and collective memories.

Aleksovski holds BFA and MFA Degrees from the Faculty of Fine Arts in Skopje. He was an artist-in-residence at several programmes around Europe. Notable group international exhibitions include Traces and Memories, Counihan Gallery in Brunswick (Melbourne, 2021), What would happen if? The choice to build an alternative future, Museo Santa Joana (Aveiro, 2020), Paying Attention, Akademie Graz (Graz, 2019), The Tokyo Art Book Fair 2017, Warehouse TERRADA (Tokyo, 2017), Streetlight, Revisited, Roman Susan Gallery (Chicago, 2019), and 55. Oktobarski Salon – Disappearing Things, The Museum of the City of Belgrade (Belgrade, 2014). He is currently based in Veles, North Macedonia.

Ivana Mirchevska (1992) is a visual artist and researcher based in Skopje and working across moving images, text and installation. Ivana’s research is drawn to topics that come from the intersection between the technologies of vision, the spatial configuration of the gaze and the body.  Ivana holds a BFA in Painting from the Faculty of Fine Arts in Skopje and MFA in Visual Arts from the Accademia di Belle Arti di Brera in Milan, Italy.

Her most recent works and artistic engagements include: artist book “At an angle of 45 degrees” published by Studio Private Print, “Notes From Surfacing: At an Angle of 45 Degrees” at Studio Private Print (2021), “Medium Crevice: Alternative Set of Footholds for Climbing” at Gallery Ko-Ra, Skopje (2021), including collaborative projects such as: Swimming in the Sticky Lake at YCC Gallery, Skopje (2021) and Thresholds of Nobody in Particular, Firstborn Girl Festival, Skopje (2020).

Her work has been shown in the context of Supernova Regeneration Festival, Denver, USA (2021); Dislocations, Scottish Graduate School for the Arts and Humanities (2021); Youth Biennial Belgrade, Serbia (2021); Fuori Visioni Festival 6| Tra muro e confine-Atto I e II, Piacenza, Italy (2020-2021); The Biennial of Young Artists, MOCA- Skopje (2021) and others.

Kristina Pulejkova (1988) is an artist based between Skopje and London. Her inter-disciplinary practice is informed by science and technology. Kristina’s work explores how the use of technology might lead to greater forms of sustainability in human-nature relationships. Working across moving image, sound and installation, she aims to build subjective narratives based on scientific data and principles.

Kristina holds a Magisterium Degree in Paining and Animation from the University for Applied Arts, Vienna, Austria and an MA Degree in Art and Science from Central Saint Martins, London, UK. She is the recipient of the inaugural FLAMIN Fellowship by Film London (2017). Kristina’s works have been exhibited/screened at the National Gallery, Skopje, MK; MoCA, Skopje MK; The Science Museum, London, UK; MAN Museum, Sardinia, IT; The V&A, London, UK; MAK, Vienna, AT; Project Space Kunsthalle, Vienna, AT; Het Glaspaviljoen, Eindhoven, NL; Upstream Gallery, Amsterdam, NL; Art COP21 Paris, FR; Whitechapel Gallery, London, UK; Art Licks Festival, London UK; Lewisham Art House, London, UK; and Royal College of Arts, London, UK amongst others.

Zoran Shekerov (1992) is a documentary photographer based in Skopje, N. Macedonia. He graduated from the Department of Photography at the Interna-tional University Europa Prima in Skopje. His practice includes long-term creative photog-raphy research projects that face the human condition in a given socio-political context, and examine issues of identity, patriotism, and nostalgia. His documentary photo style converges on the connections between form (including the body and space) and feel-ings, memories and beliefs. He places great importance on the relationship he builds with the photographed subjects, as can be read in the stories told by his photographs in a dis-tinctive, introspective and intuitive way. In cooperation with Skopje art book publisher Pri-vate Print, Shekerov published “Folded” (2021), a photo book focused on the bodies of Pehlivan wrestlers and their rituals. Shekerov collaborates with eminent photographers in his home country and the region, and has exhibited at individual and group exhibitions in N. Macedonia and internationally.

DENES AWARD – Brief History

In 1990 Wendy W. Luers, founder and director of Foundation for a Civil Society, together with President Vaclav Havel and a group of dissident artists first established the Jindřich Chalupecký Award in Czechoslovakia to recognize artistic excellence in young visual artists, under 35 years old, and provide them with a U.S. residency experience.

The founders of the award in Macedonia are the Contemporary Art Center – Skopje, in collaboration with the Foundation for Civil Society in New York in 2002/2003. In 2015 the organization Faculty of things that can’t be learned – FRU has taken the lead in organization and implementation of the award. The first award jury decided to name the award DENES, aſter the renown artistic group that existed in Macedonia from 1953 – 1955.

Since  2015 the award is given every second year to young visual artist up to 35 years of age.  Furthermore, in the year without award FRU organizes the discursive and educational program “The Perfect Artist”, curated by Ivana Vaseva, which is consisted of series of events with an intention to strengthen and empower the education of the young visual artists in the country.

The Young Visual Artists Awards program (YVAA – https://www.yvaawards.org/ ) was established over several years as an international network of similar awards with support from the Trust for Mutual Understanding, a US foundation. Today 12 European countries are part of this network: Czech Republic, Slovakia, Croatia, Kosovo, Serbia, North Macedonia, Bosnia and Herzegovina, Slovenia, Albania, Bulgaria, Hungary, and Montenegro. In 2015, Residency Unlimited (RU) was engaged as the organizer of the YVAA program and host of the NY residency program.

More information about the application criteria: http://akto-fru.org/en/Критериуми-за-аплицирање_application-criteria/

More information about the selection process: http://akto-fru.org/en/Процес-на-избирање_selection-procedure/

For all inquiries turn to Ivana Vaseva, organizer and curator ivana.vaseva@gmail.com or consult the web page: www.akto–fru.org